Het nieuwe jaar gaat traditioneel gepaard met nieuwe wetgeving. Zo leerden we recent het Vlaamse capaciteitstarief kennen. Niet alleen huishoudens, maar ook de industrie/retail wordt hierbij aangespoord om het elektriciteitsnet gespreid te belasten. Het vernieuwde nettarief is gebaseerd op drie aspecten.
Op basis van het afnameprofiel van uw bedrijf bepaalt u vooraf het vermogen waarvan u verwacht dat u het niet zal overschrijden.
Het hoogste gemiddelde vermogen, gemeten per kwartier.
Is uw maandpiek hoger dan het opgegeven toegangsvermogen, dan krijgt u een overschrijdingstarief aangerekend. 12 maanden lang betaalt u op het verschil tussen beiden een tarief dat 50% hoger ligt dan het toegangsvermogen.
Bij Sabcobel kijken we over jullie schouders mee om installaties zo efficiënt (en dus goedkoop) mogelijk te laten draaien. Dit doen we op drie manieren:
Op onze website voorzien we tekst en uitleg in detail, inclusief een podcast. Hiermee willen we onze klanten en werknemers alvast laten kennismaken met het tarief.
Aan de hand van cijfers over het algemene verbruik en het verbruik van de installatie, kunnen we nagaan wat de rol van de installatie is in de piekbelasting. Indien meer dan 50% van het verbruik te verantwoorden is door de installatie, dienen we deze instellingen nader te gaan analyseren. Een energiemeter kan ook bijdragen tot meer inzichten.
De cijfers uit fase 2 worden gebruikt om vaststellingen te doen rond de grootverbruikers van de klant. Dit kan bijvoorbeeld gaan om te veel elektrische dooiingen tijdens eenzelfde tijdspanne. Zo wordt ook een tijdslijn met piekmomenten uitgeschreven, waar de klant zijn verbruik op kan gaan afstellen.
Ook de reactieve energie – de energie die niet wordt gebruikt om een installatie te laten draaien en dus verloren gaat – kan voor een hogere kost zorgen. Daar waar men vroeger per maand keek naar het verschil tussen de inductieve (spoelwerking) en capacitieve (condensatorwerking) belasting enerzijds en de actieve energie anderzijds, daar zal men voortaan per kwartier deze verschillen berekenen. Ook zullen beide belastingen apart vergeleken worden.
Disclaimer: De informatie rond het capaciteitstarief is gebaseerd op informatie van de VREG. Momenteel is het capaciteitstarief enkel van toepassing in Vlaanderen, voor de regelgeving in Wallonië verwijzen we u graag door naar de CWapE website.