Terug naar Nieuws

Voeling voor koeling

Interview met Nicolas Coppens

Sabcobel-nicolascoppens-interview

65 jaar na de oprichting zijn we aan de derde generatie Coppens aanbelandt. Graag maken we kennis met Nicolas Coppens. 

Je rolde erin met enkele crises voor de deur (zoals corona en de energiecrisis). Heeft dit jouw verhaal bij Sabcobel in de eerste jaren beïnvloedt? 

Absoluut. Ik ben mogen starten in de rol van verkoper in de retail en kon zo doorgroeien tot sales director. In dat traject heb ik flexibiliteit een sleutelwoord zien worden. Gaande van het personeelsbeheer van het bedrijf tot de energieoptimalisaties van onze klanten. Alles is veranderd. 

Om ook toekomstige crises te kunnen counteren willen we meer nog dan voorheen de professionaliteit van de grote koeltechnische ondernemingen kunnen combineren met de klantgerichtheid van kleinere KMO’s. 

Geen evidente balans, maar we slagen er zeer goed in. Customer intimacy, daar gaan we 200% voor. 

Hoe zie jij de huidige invulling van jullie slogen ‘cooling, our nature’? 

Onze slogan is geen loze zin. Het ligt in ieders natuur om de dingen die je doet doorheen de tijd ook efficiënter, ecologischer, duurzamer, etc. te gaan doen. Ik ben dan ook fier te kunnen zeggen dat wij bij 100% van onze installaties met natuurlijke koudemiddelen werken. Zelfs de installaties in dienst na verkoop op F-gassen zijn minder dan 10% van onze totale klanten. 

Om enkele voorbeelden te geven. Onze nieuwbouw in Jumet is volledig gasloos: een nieuw gebouw met een warmtepomp, zonnepanelen en laadpalen dat voldoet aan de laatste normen. Ook ons wagenpark is volledig aan het vergroenen. 

Is het moeilijker om de waarden van een familiebedrijf in stand te houden, naarmate het bedrijf groter wordt? 

De waarden die we als familie uitdragen, zullen we altijd hoog in het vaandel houden. Maar daar 

waar vroeger de familie Coppens deze waarden naar beleid vertaalden, zien we sinds kort dat externen de verantwoordelijkheid van CEO, IT en HR op zich nemen. Sinds 2023 hebben we ook een managementteam dat de directie operationeel ontlast. Op termijn zullen het de managers zijn die het bedrijf runnen, onder toeziend oog van de familie en haar waarden en normen. 

Welke trends merk je op in de sector? Hoe spelen jullie daar op in? 

We spraken eerder al kort over de energiecrisis. Deze hangt nauw samen met de race naar meer duurzaamheid en zal nog vele jaren ‘hot’ zijn. De hoge prijs van energie en de dure principes zetten ons en onze klanten aan om verder te werken aan efficiëntie. Vrijwel alle installaties werken met PLC systemen die het energiebeheer loggen en visualiseren. We rapporteren over temperaturen, brengen energieverbruik in kaart en doen suggesties ter optimalisatie naar de klant toe. 

Springen jullie ook op de kar van digitalisering en innovatieve technologie? 

Om aan efficiëntiewinsten te komen, is het nodig om alle middelen te onderzoeken. Ook artificiële intelligentie speelt zo haar rol in koeltechnieken. Data is het nieuwe goud. Het is onze ambitie om deze technologie ook in onze eigen bedrijfsvoering te gaan integreren, in combinatie met de monitoring van installaties. Actief beheer van installaties wordt steeds crucialer. 

Hoe ziet de toekomst van Sabcobel eruit? 

We willen verder professionaliseren onder leiding van de derde generatie. Het klinkt misschien contradictorisch, nu we zelf het roer in handen hebben, maar dit willen we net doen door meer te gaan samenwerken met externe partners. Extra kennis en expertise binnenbrengen via neutrale managers kan ons helpen die stap te zetten. Maar wees gerust, we willen het stuur nog niet meteen overlaten. 

Naast het streven naar meer professionalisering en efficiëntie, willen we ook onze klantgerichtheid verder uitbouwen. 

Als laatste, wat zou je willen zeggen tegen klanten en belanghebbenden die geïnteresseerd zijn in Sabcobel en de toekomst van het bedrijf? 

Give us a call and say hi … de koffie staat klaar. We horen graag wat jullie behoeften zijn en hoe wij jullie koelpartner voor de toekomst kunnen worden.

Ken je geïnteresseerden?

Deel dit artikel met een vriend(in).

Get in touch!

Een vraag? Stel ze ons…

Contact us
Contact
Sabcobel maakt gebruik van cookies. Door de website te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons privacy beleid. Ik ga akkoord Meer info?