Terug naar Realisaties

Eclair

Sabcobel_projectshoot_98

Eclair is een patisseriebedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van hoogwaardige gebakjes, taarten en desserts. Het bedrijf heeft een ambitie om marktleider te worden in België en daarom besloot het om een volledige nieuwbouw te realiseren in 2022. Het nieuwe gebouw, dat gerealiseerd werd door MG Real Estate, moest voldoen aan de hogere productiebehoeften en de duurzaamheidsdoelstellingen van Eclair. Een belangrijk onderdeel van het project was de koelinstallatie, die verantwoordelijk is voor het bewaren en transporteren van de gekoelde producten. Sabcobel, de expert in industriële koeltechniek, nam de uitdaging aan om een energiezuinige en milieuvriendelijke koelinstallatie te ontwerpen en te installeren.

Download de projectfiche

De oplossing van het nieuwe gebouw

Het nieuwe gebouw van Eclair, dat geopend werd in 2022, is een toonbeeld van innovatie en duurzaamheid. Het gebouw heeft een oppervlakte van 12.000 m2 en biedt ruimte voor een grotere en efficiëntere productie, een ruimere en beter georganiseerde opslag en een snellere en veiligere distributie. Het gebouw is ook voorzien van zonnepanelen, die een deel van de elektriciteit leveren, en een energiezuinige koelinstallatie, die de kern vormt van het project. De koelinstallatie, die ontworpen en geïnstalleerd werd door Sabcobel, is een van de meest geavanceerde in zijn soort.

De installatie maakt gebruik van twee natuurlijke koudemiddelen, namelijk ammoniak (NH₃) en koolstofdioxide (CO₂). Deze koudemiddelen hebben een zeer lage of nul impact op de opwarming van de aarde en de aantasting van de ozonlaag, in tegenstelling tot de synthetische koudemiddelen die vaak gebruikt worden in de koelindustrie. De installatie bestaat uit twee circuits: een NH₃-circuit, dat de koelcapaciteit levert, en een CO₂-circuit, dat fungeert als een verdampende koudedrager

De installatie heeft de volgende technische kenmerken:

• Ingebruikname: 2021
• GWP (Global Warming Potential) CO₂: 1GWP NH₃: 0
• Koudemiddelinhoud NH₃: 800 kg
• Koelvermogen: 1500 kW
• Elektrisch verbruik: 174 MWh/jaar
• Volledige SCADA & PLC sturing met Siemens op maat

De installatie biedt verschillende voordelen voor Eclair en het milieu:

Een hogere performantie, ook bij warme buitentemperaturen, dankzij de eigenschappen van NH₃. Een hogere betrouwbaarheid, dankzij de lage
koudemiddelinhoud en de eenvoudige technologie van NH₃. Een hogere volumetrische koude-opbrengst, dankzij de eigenschappen van CO₂. Een compactere installatie, dankzij de kleinere leidingen en luchtkoelers van CO₂. Een lager elektrisch verbruik, dankzij het lagere slagvolume van de compressoren en het lagere circulatievoud van de pompen van CO₂. Een lagere uitstoot van broeikasgassen, dankzij de lage of nul GWP van NH₃ en CO₂

Conclusie

Eclair is een patisseriebedrijf dat een nieuwe en duurzame locatie heeft gerealiseerd in 2022, met de hulp van MG Real Estate en Sabcobel.

Het nieuwe gebouw biedt meer ruimte en mogelijkheden voor de productie, de opslag en de distributie van de patisserieproducten. Het gebouw is ook voorzien van een energiezuinige en milieuvriendelijke koelinstallatie, die gebruik maakt van twee natuurlijke koudemiddelen, namelijk NH₃ en CO₂.

Deze installatie levert een hoge koelcapaciteit, een hoge betrouwbaarheid, een compact ontwerp, een laag elektrisch verbruik en een lage uitstoot van broeikasgassen. De installatie is een voorbeeld van hoe koeltechniek kan bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Eclair en het milieu.

  • Type Koelsysteem: Een cascadesysteem op basis van NH₃/CO₂, dat een milieuvriendelijke en efficiënte koeloplossing biedt.
  • Compressoren: NH₃: 3 eenheden met een koelcapaciteit van 588,7 kW elk.
  • CO₂ Frigo: 2 eenheden met een koelcapaciteit van 80 kW elk.
  • CO₂ Snelle Vriestunnel: 4 eenheden met een koelcapaciteit van 78 kW elk.
  • Condensors: NH₃-condensor met 16 ventilatoren, die een condensorvermogen van 990 kW biedt.
  • Verdampers: Een verscheidenheid aan verdampers geïnstalleerd in verschillende gebieden, met capaciteiten variërend van 4 kW tot 125 kW aan koelvermogen
  • Temperatuurniveaus en capaciteit: -2°C met een koelcapaciteit van 1.140 kW, -10°C met een koelcapaciteit van 9 kW, -30°C met een koelcapaciteit van 120 kW & -40°C met een koelcapaciteit van 240 kW.

Ken je geïnteresseerden?

Deel dit project met een vriend(in).

Get in touch!

Ook geïntrigeerd door dit project? Ontdek wat de mogelijkheden zijn voor uw koeling. Maak uw afspraak met een van onze experten.

Contact us
Contact
Sabcobel maakt gebruik van cookies. Door de website te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons privacy beleid. Ik ga akkoord Meer info?